Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να επισκεφτώ ένα σύμβουλο;

Δεν είναι λίγες οι φορές που στη ζωή μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας τις όποιες δυσκολίες μόνοι μας ή αναζητώντας βοήθεια από το κοντινό μας οικείο περιβάλλον. Έχουν όμως σίγουρα υπάρξει φορές που νιώθουμε οι δυνάμεις να μας εγκαταλείπουνε και να νιώθουμε ότι δεν μπορεί κανένας να μας καταλάβει και τελικώς να μας βοηθήσει με τη δυσκολία που έχουμε έρθει αντιμέτωποι.Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλευτική δείχνει να είναι η διέξοδος σωτηρίας στα προβλήματά μας.Ίσως να αναρωτηθεί κανείς : “ Μα καλά; Δεν μπορεί κάποιος φίλος να με βοηθήσει; Πρέπει να ανατρέξω σε κάποιο ειδικό;” Η απάντηση είναι λίγο πολύπλοκη δεδομένης της χώρας στην οποία έχουμε γεννηθεί κι έχουμε μεγαλώσει, και θα πρέπει πριν δώσουμε μία απάντηση να δούμε κάποιες παραμέτρους. Η Ελλάδα, λοιπόν, ως μία χώρα με έντονα τα χαρακτηριστικάτης οικογένειας, της φιλίας και της ομαδικότητας, σαφώς μας βοηθάει να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας με τα κοντινά μας πρόσωπα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ο “ δικός μας άνθρωπος” δεν έχει ούτε τη γνώση που χρειάζεται για να “στηρίξει”, ούτε και την αντικειμενικότητα που απαιτείται. Τις περισσότερες φορές, μία δική του προσωπική χροιά θα εμφανιστεί για να καλύψει τη δική του προσέγγιση χωρίς να μπορεί να κατανοήσει ποια είναι η πραγματική ανάγκη αυτού που ζητάει τη συμβουλή του. Αυτή είναι ίσως κι η βασική διαφορά μεταξύ ενός φίλου κι ενός συμβούλου. Ο σύμβουλος αποδέχεται άνευ όρων τον άνθρωπο που τον επισκέπτεται κι έχεις ως κύριο μέλημα την υποστήριξη του.

Τι είναι η Συμβουλευτική;

Η Συμβουλευτική ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (ή αλλιώς θεραπευτής) ασχολείται με ειλικρινές και γνήσιο ενδιαφέρον με τα αιτήματα που έχει ένας άνθρωπος ή ενδεχομένως κι ομάδα ανθρώπων.

Ο θεραπευτής βοηθάει το θεραπευόμενο μέσα από τη διαδικασία της θεραπείας να βρει λύση σε αυτό που τον απασχολεί, να τον βοηθήσει να έρθει σε επαφή (και να αναγνωρίσει) σκέψεις, συναισθήματα και τρόπους που ενεργεί και να ανακαλύψει νέους τρόπους ώστε εξερχόμενος από τη διαδικασία της θεραπείας να μπορεί μόνος του στο μέλλον να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα (αυτοβελτίωση).

Η σχέση ενός θεραπευτή κι ενός θεραπευόμενου είναι μία ανθρώπινη συνάντηση που χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα και από την επαγγελματική υπόσταση αυτής με σαφή όρια και πλαίσια. Ο θεραπευτής με ειλικρινές νοιάξιμο και πρόθεση να θέλει να “συναντήσει” τον θεραπευόμενο, επιδιώκει να συνδημιουργήσουν μαζί με τον θεραπευόμενο μία γνήσια κι αυθεντική σχέση και την από κοινού δέσμευση στη διαδικασία της θεραπείας. Η Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία ως διαδικασία είναι μία επαγγελματική σχέση μεταξύ ενός ειδικού (του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας / θεραπευτή) όπου έχει σπουδάσει πάνω στο συγκεκριμένο τομέα και ενός ατόμου που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στη ζωή του (θεραπευόμενος). Η σχέση αυτή θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αποκτήσει επίγνωση αυτών που βιώνει στο “εδώ και τώρα” και να βρει νέους λύσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν. Μέσα από τη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία θα διευρύνει το φάσμα των επιλογών του, θα αποκτήσει νέες δεξιότητες, σκέψεις και στάσεις, που θα του επιτρέπουν στο μέλλον να είναι πιο λειτουργικός και να μπορεί μόνος του να έρθει αντιμέτωπος με παρόμοια ζητήματα.

Τι είναι η ομαδική θεραπεία;

Η ομαδική θεραπεία είναι μια διαδικασία των μελών της ομάδας. Πρόκειται για μια διαπροσωπική διαδικασία.Η ομάδα περιλαμβάνει τον ειδικό και δύο ή περισσότερα άτομα. Μέσα σε ένα κλίμα ζεστό με αποδοχή κι ασφάλεια τίθενται τα όρια στηριζόμενα στους κανόνες δεοντολογίας όπως είναι ο σεβασμός , η αποδοχή, η εχεμύθεια, η απαγόρευση σωματικής βίας κι η αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται μέσα από τη διάδραση με τα άλλα μέλη να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες, να πειραματιστούν, να διευρύνουν τα προσωπικά τους όρια, και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Η ομάδα μπορεί να αφορά μια συγκεκριμένη θεματολογία όπως είναι π.χ διαπροσωπικές σχέσεις, κακοποίηση, πένθος, διαχείριση κρίσεων, ή μπορεί να είναι μια ομάδα αυτογνωσίας και ανάπτυξης. Μια θεραπευτική ομάδα μπορεί να διαρκέσει ένα ή περισσότερα χρόνια με συναντήσεις εβδομαδιαίες διάρκειας 1,5 ή 2 ωρών. Οι κλειστές ομάδες είναι μεγάλης διάρκειας. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου και μετά τη δεύτερη ή τρίτη συνάντηση δε γίνονται δεκτά νέα μέλη.

Στο ιδιωτικό Κέντρο Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, για την ικανοποίηση των εξατομικευμένων αναγκών των ανθρώπων που θα έρθουν στο γραφείο και θα εμπιστευτούν μέσα από τη διαδικασία της θεραπείας τα πιο ευαίσθητα κομμάτια τους.

Στόχος μας είναι μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον να μπορεί να δοθεί χώρος για κατανόηση και σεβασμό στην μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου ώστε να μπορούμε να βρούμε αυτό που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος. Με πίστη στο δυναμικό που έχει ο κάθε άνθρωπος να υπάρξει η  ανάπτυξη κι η ενδυνάμωση του εαυτού. Η προσωπική αναζήτηση μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων λειτουργικών πρακτικών και στην εξέλιξη της επαφής του ατόμου με τον κόσμο.

Δίνοντας έμφαση σε αξίες, όπως ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και στην μοναδική υπόσταση αυτού, διατηρούμε την πίστη μας στην ικανότητα που κρύβει ο καθένας μέσα του για εσωτερική ισορροπία και πληρότητα.

Στο γραφείο πραγματοποιούνται ατομικές συνεδρίες εφήβων, ατομικές συνεδρίες ενηλίκων, ομαδική θεραπεία ενηλίκων, ατομική συμβουλευτική, ομάδες αυτογνωσίας κι αυτοβελτίωσης, ομάδες γονέων, ομάδες εφήβων και συμβουλευτική ζευγαριών.

Θέματα όπως:

  • η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση,
  • οι διαπροσωπικές σχέσεις κι η επαφή  με τους άλλους ανθρώπους,
  • η κριτική,
  • τα θέλω μας,
  • τα στερεότυπα της κοινωνίας και οι προκαταλήψεις,
  • ο τρόπος που σχετιζόμαστε,
  • τα όρια,
  • το άγχος και το εργασιακό στρες,
  • κρίσεις άγχους και κρίσεις πανικού,
  • απώλειες και πένθος,
  • ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο,
  • διατροφικές διαταραχές και
  • άγχος εφήβων

είναι αιτίες που μπορεί να μας απασχολήσουν και να είναι λόγος για να ζητήσει κάποιος βοήθεια και να ξεκινήσει την ψυχοθεραπεία. 

Τι είναι η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων (Animal Assisted Therapy);

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το θετικό αποτύπωμα που αφήνει η επαφή με τα ζώα στον άνθρωπο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων άγχους. Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων είναι συμπληρωματική στο πλάνο θεραπείας που ακολουθείται στην εκάστοτε περίπτωση. Η παρέμβαση με τα ζώα βοηθάει στην γνωσιακή, συναισθηματική και κοινωνική λειτουργία του ατόμου. Ειδικά για τα παιδιά, βοηθάει στην γλωσσική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους. Τα ζώα που συνήθως χρησιμοποιούνται για θεραπεία είναι οι σκύλοι και τα ιπποειδή.

Τι είναι ο σκύλος θεραπείας (Therapy Dog);

Οι σκύλοι θεραπείας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, που συνοδευόμενοι πάντα από το χειριστή τους, επισκέπτονται δομές όπως γηροκομεία, νοσοκομεία, σχολεία, μονάδες πρώιμης παρέμβασης και ειδικής αγωγής, κλινικές με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχιατρική ασθένεια κ.α. Οι σκύλοι θεραπείας με την ανιδιοτελή αγάπη τους και λειτουργώντας χωρίς καμία κριτική, με πλήρη αποδοχή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία θετική θεραπευτική εμπειρία μέσω της επαφής μαζί τους (animal assisted therapy).

Πως βοηθάει ο σκύλος θεραπείας (Dog Therapy);

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρία «ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι μια αμφίδρομα ωφέλιμη και δυναμική σχέση, που επηρεάζεται από συμπεριφορές απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία και των δύο. Αυτή συμπεριλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, συναισθηματικές, ψυχολογικές και σωματικές αλληλεπιδράσεις ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος».

Οι σκύλοι θεραπείας μέσα από τη διάδραση, βοηθάνε στην μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση του άγχους. Έτσι, δημιουργείται το έδαφος για να μπορεί πιο ήρεμα ο θεραπευόμενος να επεξεργαστεί την όποια εσωτερική διαδικασία μέσα στη θεραπεία.

Ανάλογα το πλαίσιο και την ηλικιακή ομάδα, χτίζεται διαφορετικό πλάνο παρέμβασης με τη βοήθεια του σκύλου θεραπείας.

Η παρέμβαση με τη βοήθεια του σκύλου θεραπείας βοηθάει πρωτίστως τον θεραπευόμενο να νιώσει άνετα στο χώρο. Μέσα από την επαφή και τη διάδραση, ο σκύλος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει:

  • στην επαφή με στοιχείο του έξω κόσμου (είναι ο ίδιος ο σκύλος θεραπείας)
  • στην ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης και την αυτοσυγκράτησης (μέσα από παιχνίδι)
  • στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
  • στην αδρή κινητικότητα (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο) και στη λεπτή κινητικότητα (Κράτημα αντικειμένων – π.χ. λουρί σκύλου, λιχουδιά σκύλου ή μολύβι για μια δραστηριότητα μέσω της τέχνης)
  • στην άρθρωση του λόγου και την καθαρή, σταθερή και δυνατή ομιλία (μιλώντας στον σκύλο, διαβάζοντας παραμύθια)
  • στην επαφή με τα συναισθήματα μέσω του σκύλου
  • στο χτίσιμο της έννοιας της φροντίδας και σύνδεση αυτής με την φροντίδα εαυτού και την οργάνωση καθημερινών δραστηριοτήτων
  • στις φοβίες
  • στο σεβασμό και την αποδοχή του άλλου μέσω του σκύλου
  • στην εννοιολόγηση των ορίων και την συνεργασίας/ομαδικότητας (μέσα από παιχνίδι)

Σκύλος θεραπείας και ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Animal Assisted Therapy)

Ο κάθε οργανισμός και το περιβάλλον είναι σε μία συνεχή αλληλεπίδραση. Αυτό ισχύει τόσο για τον θεραπευόμενο όσο και για τον σκύλο θεραπείας. Η συμπεριφορά που δημιουργείται είναι το προϊόν της αλληλεπίδρασης του ατόμου και του περιβάλλοντος. Εντάσσοντας μέσα στο περιβάλλον το σκύλο θεραπείας ήδη έχει αλλάξει το πλαίσιο. Στο ζωτικό χώρο του θεραπευόμενου υπάρχει ο παράγοντας «σκύλος θεραπείας» που επηρεάζει την συμπεριφορά του θεραπευόμενου.

Στη θεραπεία Gestalt η επίγνωση των αισθήσεων (αισθητηριακή επίγνωση) είναι σημαντική δεδομένου ότι είναι το μέσο επαφής του ατόμου με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Η επαφή με το σκύλο θεραπείας είναι ένα ακόμα σημείο «συνάντησης» του θεραπευόμενου με έναν εξωτερικό παράγοντα του περιβάλλοντος.

Ο σκύλος θεραπείας λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» ή «μεσολαβητής» ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο και ενεργεί ως μία γέφυρα σύνδεσης, ειδικά σε ανθρώπους αποτραβηγμένους, ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support