Single post

Σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ. Το ΕΓΩ και το ΕΜΕΙΣ.

Έχετε ποτέ νιώσει ότι μέσα στις σχέσεις χάνετε τον εαυτό σας; Τι γίνεται με το ΕΓΩ και το ΕΜΕΙΣ; Το εμείς να υπερισχύει του εγώ; Το ΕΓΩ του άλλου να καπελώνει το δικό σας; Να μη σας βλέπουνε; Να μη σας αναγνωρίζουνε; Σαν να δίνετε μία μάχη για επιβίωση;

Το ΕΓΩ στις σχέσεις

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή δίνουμε την πρώτη μας μάχη για επιβίωση. Τη στιγμή της γέννησης, ένα εντελώς νέο, ξένο περιβάλλον μας υποδέχεται και δείχνει να είναι αφιλόξενο.

Ακόμα κι ο αέρας που είναι ζωτικής σημασίας, μοιάζει απειλητικός. Η πρώτη ανάσα, το οξυγόνο καίει το εσωτερικό του μωρού και όλο αυτό βιώνεται ως απειλή. Αυτό που δίνει ζωή μοιάζει τρομακτικό…

Είναι η πρώτη σημαντική στιγμή που το μωρό βιώνει το διαχωρισμό του ΕΓΩ από το περιβάλλον. Είναι η στιγμή που έχει πρωταρχική σημασία η ίδια η επιβίωσή του, η ύπαρξή του!

Κάπως έτσι είναι και στις σχέσεις. Ο σημαντικός άλλος, ένα νέο περιβάλλον, αυτό που δίνει χαρά ταυτόχρονα μοιάζει και απειλητικό.

Υπάρχει λύση στις σχέσεις;

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και σε αυτό, δεν είναι ή άσπρο ή μαύρο. Ευτυχώς, μπορεί να είναι και τα δύο ταυτόχρονα κι αυτό είναι αισιόδοξο!

Πολλοί άνθρωποι εύκολα πάνε από μία ακραία μορφή έκφρασης συναισθημάτων σε μία άλλη. Ακραίες μορφές εκδήλωσης θαυμασμού και έρωτα εναλλάσσονται με μορφές ματαίωσης, ακύρωσης, ακόμα και προσβολής. Από το πολύ κοντά, ξαφνικά εμφανίζεται το πολύ μακριά. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην αρχή μιας σχέσης και είναι στην προσπάθεια προσδιορισμού του ΕΓΩ μέσα στο ΕΜΕΙΣ.  Η έντονη εγγύτητα μπορεί να τρομάξει, να μοιάζει ως απειλή του ΕΓΩ. Σαν να υπάρχει μία μάχη επιβίωσης των δύο ανθρώπων.

Ο φόβος της επιβίωσης μέσα στις σχέσεις…

Σε κάθε σχέση ο κάθε ένας προσπαθεί να επιβιώσει και το κάνει αυτό προσπαθώντας να πάρει τον έλεγχο. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές με τρόπο που δεν είναι αντιληπτός. Ένα απλό σχόλιο ή ένα βλέμμα, βιώνεται ως επίθεση ή απειλή. Το ΕΓΩ θίγεται και η αντεπίθεση μοιάζει ως λύση σωτηρίας. Ναι, πολλές φορές (εάν όχι όλες) ένα δυνατό ΕΓΩ θα λειτουργήσει ως ασπίδα και δε θα επιτρέψει να υπάρξει ο πόνος. Ένα τοίχος υψώνεται και δημιουργείται μία ρήξη στο «μεταξύ».

Μπορείτε να αφήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας;

Μπορείτε να εμπιστευτείτε τον άλλο σημαντικό της ζωής σας; Ακόμα και στα πολύ απλά πράγματα να αφεθείτε στον τρόπο του άλλου ανθρώπου; Η συνεύρεση δύο ανθρώπων είναι η συνάντηση δύο κόσμων με διαφορετικές εμπειρίες και φιλοσοφία ζωής. Είστε ανοικτοί να συναντήσετε το διαφορετικό;

Χτίζοντας το ΕΜΕΙΣ στις σχέσεις

Ένα ζευγάρι είναι σίγουρο ότι στην πορεία του θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και δεν θα είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα. Λάθη θα γίνουν και από τους δύο κι είναι μέρος της διαδικασίας για να γνωρίσει ο ένας τον άλλο.

Είναι σημαντική η θετική διάθεση να θέλω να μάθω τον άλλο, να αφήσω το ΕΓΩ και να προσπαθήσω να καταλάβω και να σεβαστώ τα αισθήματα και τις σκέψεις του άλλου. Να δώσω την ευκαιρία στο ΕΜΕΙΣ και να μην απαιτώ να «ταϊσω» το ΕΓΩ μου.

Ο Ρόμπερτ Φίσερ στην ιστορία του για τη Θάλασσα του Γάμου αναφέρει: «Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει κανείς είναι διαρκής» και συνεχίζει λέγοντας: «Μία φορά να επιχειρηθεί, τότε το ζεύγος μπορεί να ξαναπλεύσει και να αποκτήσει μια εμπειρία ευτυχέστερη».

Αφήνοντας το ΕΓΩ κι εστιάζοντας στο ΕΜΕΙΣ, χρειάζεται να είμαστε ανοικτοί σε αυτό που έρχεται από τον άλλο και να μην το κρίνουμε. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και τα λάθη μας.

Στο ίδιο βιβλίο και στην ιστορία για τη θάλασσα του Γάμου ο πρωταγωνιστής της ιστορίας λέει: «Είναι απολύτως αναγκαίο να παραδέχεστε και οι δύο τα σφάλματά σας, γιατί, αν ο ένας τα ρίχνει στον άλλον, οι κρίσεις μπλοκάρουν τις πράξεις, και κανείς από τους δύο δε θα μπορέσει να αλλάξει. Όταν κάποιος κρίνει έναν άλλον, δεν μπορεί να δει τις αλλαγές που βιώνει ο ίδιος».

Βρίσκοντας το ΕΓΩ και το ΕΜΕΙΣ μέσα από την αλλαγή

Οι κρίσεις κι οι απαιτήσεις για αλλαγή μπλοκάρουν τη διαδικασία. Σε μία απαίτηση για αλλαγή, το ΕΓΩ απειλείται και έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό. Ο άνθρωπος αλλάζει κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί να υπάρχει σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει. Έτσι και σε μία σχέση. Συνεχώς αλλάζει για να βρει το ΕΓΩ μέσα στο ΕΜΕΙΣ. Ο κάθε άνθρωπος αλλάζει πρωτίστως για τον εαυτό του.

Εμπιστευόμενοι τη διαδικασία και τον άλλο, μπορούμε να φροντίσουμε και το ΕΓΩ και το ΕΜΕΙΣ και τελικά να έρθουμε κοντά.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο χτίσιμο μιας επιτυχημένης σχέσης και ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το παραπάνω κείμενο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε θεωρείται εργαλείο διάγνωσης ή πολύ περισσότερο δεν αποτελεί υπόδειξη συμβουλευτικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την επαφή με τον θεραπευτή και την δημιουργία ενός συμβουλευτικού πλαισίου.

Κλείστε ραντεβού
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support