Μία ερωτική σχέση – και ειδικά το τέλος της – αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που είναι τόσο απογοητευμένοι που υπάρχει μία γενίκευση σχετικά με τις σχέσεις. Συνήθεις φράσεις όπως:
- «Δεν υπάρχουν πετυχημένοι γάμοι»,
- «Δε γνωρίζω κανέναν στο περιβάλλον μου που να είναι ευτυχισμένος μέσα στη σχέση του»
- «Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα»
πλέον κατακλύζουν τις σκέψεις και μία αρνητική διάθεση επικρατεί στην ψυχοσύνθεση του ατόμου.
Οι φάσεις μιας ερωτικής σχέσης
Είναι γεγονός ότι μία σχέση περνάει από διάφορες φάσεις. Ξεκινώντας από τον έρωτα, τα πρώτα στάδια του πάθους, περνώντας στην οικειότητα και στη συνέχεια προχωράμε σε βαθύτερα συναισθήματα, εγγύτητα και τελικά στην αγάπη. Πολλοί αυτό το βιώνουν ως φθορά της σχέσης, ενώ στην ουσία η σχέση αλλάζει, όπως αλλάζει ο άνθρωπος. Κάθε στιγμή του χρόνου κάθε μέρος του σώματος αλλάζει. Κύτταρα πεθαίνουν και κύτταρα γεννιούνται. Έτσι γίνεται και με τις σχέσεις. Κάποια παλαιότερα χαρακτηριστικά, συνήθειες, καταστάσεις δίνουν τη θέση τους σε καινούρια. Άραγε έχετε επίγνωση αυτών των αλλαγών ώστε να επιδιώξετε από κοινού με το σύντροφό σας ως ζευγάρι να επαναπροσδιορίσετε και να φροντίσετε τη σχέση σας;
Πώς θα κάνετε τη σχέση σας να πετύχει
Υπάρχει άραγε συνταγή για μία πετυχημένη σχέση; Μία σχέση που θα κρατήσει το ρομαντικό της χαρακτήρα στο πλήρωμα του χρόνου;
Παρακάτω θα δούμε παρέα κάποιες παραμέτρους που βοηθάνε σε μία πετυχημένη ρομαντική σχέση:
1. Να ακούω το σύντροφό μου
Ίσως από τα πιο σημαντικά σε μία σχέση. Τις περισσότερες φορές, δεν ακούει ο ένας τον άλλο. Αντιθέτως, ο κάθε ένας ετοιμάζει τα δικά του επιχειρήματα για τη δική του απάντηση. Δεν μένει σε αυτό που λέει ο άλλος. Οδηγείται από τη δική του ανάγκη να εκφράσει τις δικές του σκέψεις, τα δικά του επιχειρήματα, έχοντας χάσει τα λεγόμενα του συντρόφου.
Ετοιμάζοντας τις δικές σας απαντήσεις, μένετε στον εαυτό σας. Χάνεται η επαφή με τον άλλο άνθρωπο κι έτσι κάθε φορά θα έρχεται η ίδια μορφή συζήτησης όπου το κάθε μέλος θα επιχειρηματολογεί και θα υπάρχει η αίσθηση της διαμάχης ανάμεσα στο ζευγάρι, όπου ο καθένας επιτίθεται ή αμύνεται. Άραγε αυτό αλλάζει; Ναι, χρειάζεται βοήθεια να μάθετε να ακούτε ο ένας τον άλλο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια συμβουλευτικής ζεύγους ή στα πλαίσια της ατομικής ή ομαδικής θεραπείας.
2. Να εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου
Εκφράζοντας σε απλά καθημερινά πράγματα την ευγνωμοσύνη σας προς το σύντροφο. Απλές καθημερινές ευκαιρίες υπάρχουν συνεχώς για να δείξετε στο σύντροφό σας ότι τον εκτιμάται. Φράσεις όπως «σε ευχαριστώ που θα πας να πάρεις αυτό αντί για εμένα» ή «σε ευχαριστώ που με βοήθησες σε αυτό», δείχνουν ότι εκτιμάτε το σύντροφό σας. Πολύ πιθανόν να το σκέφτεστε αλλά να μην το εκφράζετε. Είναι σημαντικό να το δείχνετε στο σύντροφό σας ότι τον εκτιμάται.
3. Να δείχνω ότι για μένα ο άλλος είναι ξεχωριστός
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να εισπράξει ότι είναι σημαντικός. Πόσο μάλλον από το σύντροφό του. Κινήσεις όπως να ανοίξεις στη σύντροφό σου την πόρτα του αυτοκινήτου για να μπει, ή να προσφέρεις χωρίς κάποια αφορμή ένα τριαντάφυλλο, μπορούν να δείξουν ότι για σένα είναι σημαντική. Ακόμα και μία φράση όπως «για μένα είσαι πολύ όμορφος», μπορεί να δείξει στον άλλο πόσο ξεχωριστός είναι για σένα.
4. Να αναγνωρίζω τα λάθη στη σχέση μου
Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους. Εσύ μπορείς να αναγνωρίσεις ένα σφάλμα και να ζητήσεις συγνώμη; Ή σε φοβίζει η πιθανή έκθεση σου στο σύντροφό σου; Υπάρχει ανάμεσά σας ένα ασφαλές περιβάλλον που μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, να δείξεις την ευαλωτότητά σου και να αναγνωρίζεις τα λάθη σου; Είναι σημαντικό να μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί και να πεις «συγνώμη, έκανα λάθος».
5. Να μπορώ να διαχειρίζομαι έναν θυμό ή μία λεκτική διαμάχη
Τις περισσότερες φορές το μεγαλύτερο πρόβλημα με το θυμό είναι ότι και τα δύο μέλη δυσκολεύονται να κατευνάσουν το θυμό και να πραγματοποιήσουν μία πιο ήρεμη συζήτηση κάποια στιγμή αργότερα. Έτσι πολλές φορές μία συζήτηση καταλήγει σε καυγά όπου ο ένας ή και τα δύο μέλη μπαίνουν σε μία λεκτική διαμάχη. Εσύ μπορείς να κρατήσεις το θυμό σου ή ανήκεις στην κατηγορία που θέλει εκείνη τη στιγμή να κάνει τη συζήτηση;
6. Να αποφεύγω να πληγώσω τον άλλο
Σε μία λεκτική διαμάχη, είναι πιθανόν να ειπωθούν λέξεις που πληγώνουν τον σύντροφο. Εσύ φροντίζεις να προσέξεις να μην πεις κάτι που δεν το εννοείς κι ίσως αργότερα να το μετανιώσεις; Κάτι που έχει ειπωθεί και πληγώνει τον άλλο, ίσως να συνεχίσει να υπάρχει στο μεταξύ σας ακόμα κι όταν έχετε πλέον ηρεμήσει.
Επενδύοντας στη σχέση
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πολύ περισσότερα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε μία πετυχημένη σχέση. Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου (ανεξάρτητα το είδος της σχέσης) είναι ότι σε μία επαφή δύο ανθρώπων μπορεί να προκύψουν και δύσκολες στιγμές κι ίσως και μία διαμάχη. Αναλογιστείτε εάν θα θέλατε να κάνετε κάτι για αυτό και πως θα μπορούσατε από τη δική σας μεριά να βοηθήσετε. Το παραπάνω κείμενο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε θεωρείται εργαλείο διάγνωσης ή πολύ περισσότερο δεν αποτελούν υπόδειξη συμβουλευτικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την επαφή με τον θεραπευτή και την δημιουργία ενός συμβουλευτικού πλαισίου.
Παναγιώτης Εμμανουηλίδης – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας