Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας!

Θεραπευτής και θεραπευόμενος: Δύο άνθρωποι που βρίσκονται σε μία σχέση ειλικρινή, σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής άνευ όρων με κοινό στόχο να υπάρχουν στο παρόν για να πραγματοποιήσουν παρέα ένα “ταξίδι”…

Το κέντρο μας δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας προσφέροντας τόσο ατομική όσο κι ομαδική θεραπεία, ατομική συμβουλευτική, ομάδες αυτογνωσίας, ομάδες γονέων και συμβουλευτική ζευγαριών.

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης

Πρόσφατα άρθρα

Συχνές ερωτήσεις

Δεν είναι λίγες οι φορές που στη ζωή μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας τις όποιες δυσκολίες μόνοι μας ή αναζητώντας βοήθεια από το κοντινό μας οικείο περιβάλλον. Έχουν όμως σίγουρα υπάρξει φορές που νιώθουμε οι δυνάμεις να μας εγκαταλείπουνε και να νιώθουμε ότι δεν μπορεί κανένας να μας καταλάβει και τελικώς να μας βοηθήσει με τη δυσκολία που έχουμε έρθει αντιμέτωποι.Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλευτική δείχνει να είναι η διέξοδος σωτηρίας στα προβλήματά μας.Ίσως να αναρωτηθεί κανείς : “ Μα καλά? Δεν μπορεί κάποιος φίλος να με βοηθήσει? Πρέπει να ανατρέξω σε κάποιο ειδικό?” Η απάντηση είναι λίγο πολύπλοκη δεδομένης της χώρας στην οποία έχουμε γεννηθεί κι έχουμε μεγαλώσει, και θα πρέπει πριν δώσουμε μία απάντηση να δούμε κάποιες παραμέτρους. Η Ελλάδα, λοιπόν, ως μία χώρα με έντονα τα χαρακτηριστικάτης οικογένειας, της φιλίας και της ομαδικότητας, σαφώς μας βοηθάει να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας με τα κοντινά μας πρόσωπα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ο “ δικός μας άνθρωπος” δεν έχει ούτε τη γνώση που χρειάζεται για να “στηρίξει” αλλά ούτε και την αντικειμενικότητα που απαιτείται. Τις περισσότερες φορές, μία δική του προσωπική χροιά θα εμφανιστεί για να καλύψει τη δική του προσέγγιση χωρίς να μπορεί να κατανοήσει ποια είναι η πραγματική ανάγκη αυτού που ζητάει τη συμβουλή του. Αυτή είναι ίσως κι η βασική διαφορά μεταξύ ενός φίλου κι ενός συμβούλου. Ο σύμβουλος αποδέχεται άνευ όρων τον άνθρωπο που τον επισκέπτεται κι έχεις ως κύριο μέλημα την υποστήριξη του.

Η Συμβουλευτική είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο σύμβουλος ασχολείται με την προώθηση ή αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου ή ενδεχομένως κι ομάδας ανθρώπων, η οποία μπορεί να έχει διαταραχτεί είτε από εσωτερικές συγκρούσεις είτε από διάφορες επιδράσεις με το περιβάλλον. Μάλιστα, ο σύμβουλος προσπαθεί να βοηθήσει το συμβουλευόμενο να βρει λύση στο πρόβλημά του, να τον βοηθήσει να αποφορτιστεί από αρνητικά συναισθήματα κι εξερχόμενος από τη διαδικασία να έχει πλέον χτίσει το προφίλ που του επιτρέπει να μπορεί μόνος του στο μέλλον να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα (αυτοβελτίωση). Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η σχέση ενός συμβούλου κι ενός συμβουλευόμενου είναι καθαρά επαγγελματική με σαφή όρια και πλαίσια. Όποια θεωρητική κατεύθυνση κι εάν είναι αυτή που θα επιλέξει να δουλέψει ο εκάστοτε σύμβουλος, αναπτύσσει μία γνήσια κι αυθεντική σχέση ενδιαφέροντος με τον πελάτη.Ο πελάτης ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη σχέση με την πλήρη συμμετοχή του στη συμβουλευτική διαδικασία.Συνοψίζοντας λοιπόν, θα έλεγε κανείς ότι η συμβουλευτική διαδικασία είναι μία επαγγελματική σχέση μεταξύ ενός ειδικού (του συμβούλου) όπου έχει σπουδάσει πάνω στο συγκεκριμένο τομέα και ενός που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στη ζωή του (συμβουλευόμενος). Η σχέση αυτή με σαφή όρια θα επιτρέψει στο συμβουλευόμενο να αποκτήσει επίγνωση αυτών που βιώνει και να βρει (με τη βοήθεια του συμβούλου) λύσεις στα προβλήματά του. Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία θα αποκτήσει νέες δεξιότητες, σκέψεις και στάσεις που θα του επιτρέπουνε στο μέλλον να είναι πιο λειτουργικός και να μπορεί μόνος του να έρθει αντιμέτωπος με παρόμοια ζητήματα.

Η ομαδική θεραπεία είναι μια διαδικασία των μελών της ομάδας. Πρόκειται για μια διαπροσωπική διαδικασία.Η ομάδα περιλαμβάνει τον ειδικό και δύο ή περισσότερα άτομα. Μέσα σε ένα κλίμα ζεστό με αποδοχή κι ασφάλεια τίθενται τα όρια στηριζόμενα στους κανόνες δεοντολογίας όπως είναι ο σεβασμός , η αποδοχή, η εχεμύθεια, η απαγόρευση σωματικής βίας κι η αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται μέσα από τη διάδραση με τα άλλα μέλη να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες, να πειραματιστούν, να διευρύνουν τα προσωπικά τους όρια, και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Η ομάδα μπορεί να αφορά μια συγκεκριμένη θεματολογία όπως είναι π.χ διαπροσωπικές σχέσεις, κακοποίηση, πένθος, διαχείριση κρίσεων, ή μπορεί να είναι μια ομάδα αυτογνωσίας και ανάπτυξης. Μια θεραπευτική ομάδα μπορεί να διαρκέσει ένα ή περισσότερα χρόνια με συναντήσεις εβδομαδιαίες διάρκειας 2 ωρών. Οι κλειστές ομάδες είναι μεγάλης διάρκειας. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου και μετά τη δεύτερη ή τρίτη συνάντηση δε γίνονται δεκτά νέα μέλη.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support