Το πένθος στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων έχει να κάνει με το θάνατο κάποιου συνανθρώπου ή κάποιου ζώου. Παρόλα αυτά το πένθος δε συνδέεται μόνο με αυτά. Το πένθος μπορεί να αφορά την απώλεια μιας σχέσης, μίας φιλίας, μίας εργασίας, τη συνταξιοδότηση, το πέρασμα στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή, το πέρασμα από την εργένικη ζωή στο γάμο ή ακόμα και την απώλεια λόγω αποβολής ή διακοπής κύησης.


Το πένθος δηλαδή συνδέεται σε διάφορες φάσεις της ζωής μας κι έχει πάντα ως χαρακτηριστικό ότι κάτι τελειώνει ή μετουσιώνεται σε κάτι καινούριο.
Δυνητικά λοιπόν, το πένθος υπάρχει σε διάφορα στάδια της ζωής μας. Αλλά τι είναι το πένθος? Το πένθος είναι μία φυσική και “φυσιολογική” αντίδραση σε κάθε απώλεια που βιώνουμε κατά την οποία εμφανίζονται ψυχολογικές, συναισθηματικές και σωματικές εκδηλώσεις. Τα συναισθήματα που κανείς μπορεί να βιώσει είναι πολλά και ποικίλουν. Λύπη, θυμός, ενοχές, κατάθλιψη, αποπροσανατολισμός είναι μερικά από αυτά που θα μπορούσε κάποιος να βιώσει.

To πένθος θεωρείται μία φυσιολογική αντίδραση και για αυτό δε θεωρείται ψυχική πάθηση. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πένθος αγγίζει τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος αυξάνει κι η ζωή του πενθούντα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.Οι περισσότεροι άνθρωποι στηριζόμενοι στη βοήθεια που τους δίνεται από το κοντινό τους περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, συγγενείς) καταφέρνουνε να βρούνε ξανά τα βήματά τους, να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουνε το μονοπάτι της ζωής.

Έχουν όμως σίγουρα υπάρξει φορές που είναι δύσκολο για τον πενθούντα να έρθει αντιμέτωπος με την απώλεια και να καταφέρει τελικά να συνεχίσει να έχει μία φυσιολογική ζωή.Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλευτική δείχνει να είναι κάτι σαν σανίδα σωτηρίας. Άνθρωποι λοιπόν που κάποια στιγμή στη ζωή τους έρχονται αντιμέτωποι με το πένθος και τους είναι βαρύ το φορτίο να μπορέσουνε μόνοι τους να το διαχειριστούν, ανατρέχουν στη βοήθεια κάποιου ειδικού συμβούλου.

“Παναγιώτης Εμμανουηλίδης – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας”

Κλείστε ραντεβού
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support